2021 yılında Bursa'da keşfetmeniz gereken yerler

2021 yılında Bursa’da keşfetmeniz gereken yerler

Kötü geçen ve bize yeni yerler keşfetme fırsatı vermeyen bir yılı geride bıraktık. 2021 yılında başka şehirleri ve ülkeleri gezme fırsatı bulana kadar önce Bursa’yı keşfetmeye ne dersiniz? Bursa’da keşfedilecek yerleri sizler için araştırdık ve çok bilinmeyen lezzetler ile karşılaştık. Eğer hala daha bu listedekileri yapmadıysanız, planlara başlayın deriz.

Bursa’da gezilecek yerler, gidilecek mekanlar, yenilecek yemekler, Bursa’ya özgü tatlılar… Hepsini 2021 yılında keşfetmeye hazır mısınız?

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Son yıllarda Bursa’ya değer katan yapılardan olan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ni henüz gezmediyseniz, 2021’de yapılacaklar listesinde ilk sıraya yazın. Osmangazi Belediyesi tarafından temelleri atılan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, dünyanın en büyük tam panoramik müzesi konumunda. Bursa için özel olan 6 Nisan 1326 gününü, görsel olarak günümüze taşıma ve müze ziyaretçilerine o günü yaşatma amacıyla hayata geçirildi.

   Dünya’nın en büyüğü Panorama 1326

   42 metre kubbe çapıyla dünyanın en büyük kubbeli panoramik müzesi olan Panorama 1326, toplamda 16 bin metrekare alan üzerine inşaa edilmiştir. 

Keramet Köyü Kaplıcaları / İznik

İznik Keramet Köyü Ilıcaları

2021 yılında Bursa’da gidilip gezilecek, keyfi sürülecek yerlerden 2.si İznik’te bulunan Keramet Köyü Ilıcaları… Belgesellerde, yabanc dizilerde hep görmüşsünüzdür, insanlar kar yağarken suya girip yüzüyorlar. İşte Bursa’da bir köy düşünün ki tam ortasında yaz kış 30 derece sıcaklığa sahip bir açık kaplıca bulunsun. Kar yağarken siz sıcacık suda yüzebilirsiniz. (Tabi kar yaparsa)
Bursa’nın gizli kalmış güzelliklerini içinde saklayan bir yer İznik. İznik’in içinde de öyle bir  yer var ki, henüz keşfedip deneyimlemediyseniz çok şey kaçırmış olabilirsiniz. İster kar yağarken, ister kuru soğuklarda isterseniz de yazın, canınız açık havada yüzmek isterse rotanızı Keramet Köyü’ne çevirin. Bursa’ya 65, Orhangazi’ye 16 ve İznik Gölü’ne 1 km uzaklıkta doğal sit alanı kapsamında bulunan kaplıcanın suyu yaz, kış 30 derecede. Üstünüze kar yağarken açık havada yüzmenin tadını 2021 yılında çıkarmalısınız.

Oylat Mağarası/ İnegöl

İnegöl Oylat Mağarası

Yolunuzun İnegöl’e düşmesini beklemeyin bu sene. Fırsat bulduğunuz ilk anda farklı bir deneyim yaşamak için arabanızın direksiyonunu İnegöl’e çevirin. (Toplu taşıma da mevcut)
İnegöl sınırları içerisinde bulunan Oylat Kaplıcaları kadar çok turist çeken bir diğer yer kesinlikle Oylat Mağarası…
Daha ilk girdiğiniz anda sizi gizemli havası ile içine çeken Oylat Mağarası, sunduğu görsel şölen ile her adımınızda kendisine hayran bırakıyor. 3 milyon yaşında, Türkiye’nin en büyük 2. büyük mağarası olan Oylat Mağarası’na daha ilk girişte büyüleneceksiniz. İçiniz biraz korku kaplarsa şaşırmayın çünkü çok büyük bir mağara. İnegöl bulunan Oylat Mağarası 670 metre uzunluğa, 100 metre yüksekliğe sahip. Mağara içinde oluşmuş sarkıt ve dikitler öyle güzel ışıklandırılmış ki, her adımda bambaşka bir manzara ile karşılaşacaksınız.

Ulus Pastanesi’nin lezzetlerini keşfedin

Ulus Pastanesi Marşal Pastası

Türkiye’nin ilk kestane şekerini üreten, bunun yanı sıra marşal pastası, akide şekeri ve çeşit çeşit reçelleri ile Ulu Camii yanında bulunan bir lezzet evi Ulus Pastanesi. 1928’de Ulu Cami’nin yakınında kurulmuş ve 1958’deki büyük yangından sonra, bu camiden çok uzak olmayan şimdiki yerlerine taşınmıştır. Eğer bu tarihi yeri ve lezzetleri ile tanışmadıysanız, 2021’deki planlarınıza eklemelisiniz.

Duvalı Tatlı yiyin

Bursa’ya özgü lezzetleri herkes az çok bilir. Ama bunu ilk defa duyuyor olabilirsiniz. 21 yıldır Bursa Orhangazi’de üretilen Duvalı Tatlısı ile henüz tanışmadıysanız ve farklı lezzetler arayışındaysanız rotanızı bu özel lezzete doğru çevirin. 2004 yılında tescillenen ve tarifini kimse ile paylaşmayan Çiftçi ailesi, halk arasında tatlıya dualı tatlı denildiğini söylüyor. Günde 700’e yakın tatlı üreten aile, yarısından fazlasını paket olarak gönderiyor. Yiyenlerin tavuk göğsü, erimiş dondurma ve sütlaca benzettiği tatlıyı 2021 yılında yemeği ihmal etmeyin.

Uludağ’a çıkarak sucuk ekmeke yapın

Fotoğraf: Adem Barış

En son ne zaman Uludağ’a çıktınız ya da en son ne zaman teleferiğe bindiniz? En son ne zaman kestane şekeri ya da İskender Kebap yediniz?
Bursa’ya gelen yerli ve yabancı turistin kışın mutlaka gittiği Uludağ’a, Bursalılar, “bir gün gideriz” düşüncesi ile kışın pek gitmiyor. Uludağ’a bu sene mutlaka gidin. İster kayak yapmaya isterseniz de eşiniz, dostunuz ile sucuk ekmek yapmaya ya da sadece yürüyüş yapıp, kahve içmeye gidin. Eğer siz de “bir gün gideriz” diyenlerdenseniz, o sene bu sene olsun. En sevdiğiniz kişiyi ve kahveyi yanınıza alın, atlayın arabaya ve şehir merkezinde sıkılıp bunalmaktansa, doğada vakit geçirin. Dikkatli olmak şartıyla uzun yürüyüşler yapın.

Karacabey Longoz Ormanları

Karacabey Longozu, diğer adı ile su basar ormanını daha önce gidip gezmediyseniz, 2021 yılında gezilecek  yerler listesine mutlaka ekleyin. Türkiye’nin 3.büyük longozu olan Karacabey Longozu özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler, doğa fotoğrafçıları, kuş gözlemcileri ve biyologlar için önemli bir durak. İçerisinde 250 kuş türü ve yaban atlarının bulunduğu longozda ağaçlar sular altında size eşsiz bir görüntü sunuyor.

Misi Köyü’ne özel lezzetler

Bursa Misi Köyü Koza Tatlısı

Misi Köyü’nde restore edilerek Misili kadınlara tahsis edilen bir ev olan Koza Evi’nde, Misi kadınlarının ellerinden çıkma lezzetleri tadabilirsiniz. Çok eski yıllardan beri köyde yapılan geleneksel yemekler, turistler için burada servis ediliyor. En sevilenler arasında; kestaneli kuzu güveç, ısırganlı erişte, lahanalı kocagörmez dolması ve koza tatlısı yer alıyor. 

Ayvaini Mağarası  

5.5 km. uzunluğu ile Türkiye’deki en uzun 6. mağarası olan Ayvaini Mağarası, Uluabat Gölü etrafındaki Ayva Köyü’nde yer almaktadır. İçerisinde yaklaşık 60 adet gölcüğün bulunduğu mağara içinde farklı boyutlarda bulunan gölcükler 3- 4 metre derinliktedir. Olağanüstü sarkıt ve dikitlerle kaplı, duvar damlataşları, sulu damlataş havuzları ve gölcükleri, el değmemiş yapısıyla gerçek bir doğa harikası olan Ayvaini Mağarası, özellikle mağaracı ve dağcı keşif tutkunlarının uğrak yeridir.

Bursa’nın yaşam dergisi BB Life’ın yeni sayısı çıktı.
Tıklayarak hemen okuyabilirsiniz.

Yorumunuzu bırakın
Yorum Yap
İsim
E-posta