360 Derece Yeşil Türbesi ve Yeşil Camii

360 Derece Yeşil Türbesi ve Yeşil Camii

Yıldırım’ın en önemli külliyelerinden birisi olan Yeşil Külliyesi’ni hiç gökyüzünden 360 derece gördünüz mü? BiBursa olarak Yeşil Türbesi’ni ve Yeşil Camii’ni sizler için gökyüzünden 360 derece görüntüledik.

360 derece gökyüzünden Bursa çekimlerimizi sergilemeye devam ediyoruz. BiBursa.com olarak Bursa’yı hem yerden hem de gökyüzünden 360 derece sizler için çekiyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Emir Sultan Camii’ni Gölyazı Köyü’nü, Tarihi Koza Han’ı Tophane Saat Kulesi’ni ve Mudanya Yat Limanı’nı 360 derece gökyüzü çekimlerini paylaşmıştık. Bugün ise Bursa İznik denildiğinde akla ilk gelen şey olan çininin en güzel sergilendiği yer olan Yeşil Türbesi ile Yeşil Camii’ni paylaşıyoruz. En güzel İznik çinileri kullanılarak yapılan ve yüzyıllardır ayakta olana Yeşil Camii ve Yeşil Türbesi’ni sizler için gökyüzünden 360 derece görüntüledik.

İznik çinisinin en güzel örnekleri Yeşil Türbesi’nde

Yeşil Türbesi sekiz köşeli bir yapıya sahiptir. Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmed tarafından 1421 yılında Mimar Hacı İvaz Paşa’ya yaptırılan Yeşil Türbesi dıştan yüksek kasnağı, sivri kubbesi ile karakteristik bir üslubun anlatımıdır. Yapı, sandukaların bulunduğu zemin kat ve kripto vazifesi gören tonozla örtülü bir bodrumdan oluşmaktadır. Kubbe her yüzünde sivri kemerli birer küçük pencere bulunan sekiz yüzlü kasnak üzerine oturur. Kubbeye geçiş, prizmatik üçgen dizisinden oluşan bir kuşakla sağlanmıştır. Kuzey yönündeki girişin sağında ve solunda yer alan mihrapçıkları, ayakkabılıkları, kapı üzerindeki skalaktitleri, kitabesi, dilimli kubbesi, çeşitli renk ve motiflerdeki çiniler ile bezenmiştir. Çiniler kabartma ve sır tekniğinin en güzel örneklerindendir.

Yeşil Türbesi’ne komşu yapı; Yeşil Camii

Hacı İvaz Paşa’nın en önemli eserlerinden biri olan Yeşil Camii, 1414- 1419 yılları arasında inşa edilmiştir. Ters T plan şemasına sahip caminin üzeri iki kubbe ile örtülmüştür. Cami mihrabı, mahfili dönemin İznik çinileri ile bezeli olup görkemli bir dekorasyona sahiptir.

Caminin mermerden yapılan kuzey cephesinde, dört pencere iki ufak mihrap ve üstte korkuluklu dört niş bulunmaktadır. Bina girişindeki taç kapı, taş oymacılığının özgün bir ürünüdür. Caminin son cemaat yeri, Sultan Çelebi Mehmed’in vefatı nedeniyle tamamlanamamıştır.

Yeşil Külliyesi Nerededir?

Bursa’nın merkez ilçelerinden birisi olan Yıldırım ilçesinde bulunan Yeşil Külliyesi, Bursa’nın merkezi denilebilecek Setbaşı ile Emir Sultan Camii arasında yer almaktadır. Etrafında kafe ve restoranların olduğu Yeşil Külliyesi etrafında yemek yiyebilir, kültürel geziler yapabilir, çok güzel fotoğraflar çekebilir, nargile içebilirsiniz.

Yorumunuzu bırakın
Yorum Yap
İsim
E-posta