Pandemi yasaklarından doları 2 senedir Ramazan alışkanlıklarımızı değişti. Hani hep durduğumuz "Nerede o eski Ramazanlar" söylemi gerçek oldu. Nerede Bursa'da o eski Ramazanlar.
Evet doğru, Ramazan ayı geldiğinde Ulu Camii Bursalılar için ilgi odağı olurdu. Herkes Ulu Camii'de teravih namazı kılabilmek için erkenden camii çevresine giderdi. Sonuçta Türk İslam aleminin en önemli dini yapılarından birisi sayılan Ulu Camii'de teravih namazı kılmak Ramazan ayında önemli bir faliyetti.
Şimdi yerleri boş ve hüzünlü olsa da, virüs öncesi her ramazan ayında, Emir Sultan Mahallesi'nde iftar çadırları kurulurdu. Yardımlaşmanın değerini bizlere gösteren bu iftar çadırları, Bursalılar için kalabalık ile iftar yaparak Ramazan ayının keyfini daha da arttırmanın yoluydu. Ne çok özledik kalabalıklar içinde hep birlikte aynı yemeği yiyerek iftar yapmayı...
Sadece Bursa'da değil, tüm Türkiye'de bir klasiktir pide. Tabi iftar sofrasına sıcacık pideyi yetiştirebilmek. Top atılmasına en yakın sürede pideyi alarak eve koşmak sizce de tam bir Ramazan klasiği değil miydi? Şimdi saat 19:00'da başlayan sokağa çıkma yasaklarından dolayı pidelerimiz bile masada soğuk :(
Bursa'da iftar saatinde ve sahurda kullanılan top atışı yerini ses bombasına bıraktı. Eski usul top atışlarında kullanılan bezlerin çevre kirliliğine yol açması ve gelişen teknolojiyle ses bombasının daha pratik ve kullanışlı olması nedeniyle, sahur ve iftar saatinde itfaiye ekipleri ses bombası patlatıyor.
Bursa'da her zaman evde iftar yapılmazdı. Akrabalarımız ve sevdiklerimiz ile birlikte geniş masalarda buluştuğumuz gibi, evden çıkarak Bursa'nın parklarında da iftar yapardık. Kültür Park'ta ve Botanik Park'ta iftar öncesi ve sonrasında atım atacak yer, oturup dinlenecek bir boşluk bulmak zor olurdu. İftar sonrası hava kararınca ise gençler ve çocuklar Kültür Park içerisinde bulunan lunaparka akın ederdi. Yüksek sesle çalan müzikler ve ışıl ışıl oyuncaklara binilir, bol bol çığlıklar atılırdı :)
Bursalılar dışında kimse bilmez ama Bursa'da Heykel'e gidilmez, Heykel'e çıkılır. Z kuşağı bilmez ama Nilüfer ilçesi Bursa'nın sosyal yaşamının merkezi olmadan önce, Bursa'da sosyal yaşam Altıparmak Caddesi'nde, Kültür Park'ta ve tabi Heykel, Setbaşı bölgelerindeydi. Tüm halk iftar sonrasından yediklerini eritmek, günün yorgunluğunu atmak, çay kahve içmek için Heykel'e çıkardı. Tophane Parkı'ndan başlayan yürüyüş, Setbaşı Köprüsü'nü geçerek, Yeşil Türbesi'ne kadar sürerdi.
Ramazan denildiğinde mübarek yerler daha çok ilgi odağı olur, teravih namazları bu mübarek camiilerde daha çok kılınırdı. Teravih namazları sonrasında Çelebi Han'da çay, kahve içmeyeniniz var mıdır bilmeyiz ama Ramazan ayı geldiğinde Yıldırım'da Çelebi Han, Osmangazi'de Pirinç Han sosyal yaşamın merkezi olurdu.
Tophane Parkı'ndan atılan top ile açılan iftarların yine en keyifli Tophane Parkı'na komşu olan Sümbüllü Bahçe Konağı'nda olurdu. Tarih ile iç içe lezzet dolu iftar menüsü ve fonda çalan müziklerin yanında iftarınıza, eşsiz panoramik Bursa manzarası ve Ulu Camii'nin ışıl ışıl minareleri eşlik ederdi. İftarı orada yapmayanlar da sonrasın hem manzaranın tadını çıkarmak hem de açık havada çay, kahve içerek günün yorgunluğunu atmak için Sümbüllü Bahçe Konağı'na gelirdi. Eğer şanslı gününüzdeyseniz oturacak yer bulabilirdiniz :)
Bursalı olup da Mahfel'i bilmeyen var mıdır? Umarız ki yoktur. Bursa'nın en sembol yerlerinden birisi olan tarihi Mahfel kafe, Ramazan ayında daha bir dolup taşardı. İftar sonrasında Heykel ve Setbaşı'nda yürüyüş yapanlar dinlenmek için Mahfel'e gider, çam ağaçlarının altında, Setbaşı Köprüsü'nün altından akan derenin eşliğinde oturup keyifli vakit geçirirdi.
Bursa'da Ramazan ayının olmazsa olmaz etkinliklerinden biri türbe ziyaretleridir. Tarihi alimler ile dolu Bursa'da her köşe başında ziyaret edebileceğiniz bir alimin türbesini bulabilirsiniz. Özellikle Emir Sultan Hazretleri'nin türbesi Ramazan ayından şehir dışından bile ziyaret edilmekteydi.
DİP NOT: Emir Sultan Hazretleri'ne saygıdan dolayı ve rahatsız etmemek için, Emir Sultan Mahallesi'nde Ramazan ayında davulcunun gezmediğini biliyor musunuz?