Hünkar Köşkü

Hünkar Köşkü

Yıldırım'da Sosyal Tesis

Ortalama Değerlendirmeler

Mekan Hakkında

Hünkar Köşkü, 1844 yılında Abdülmecit Han’ın Bursa gezisi nedeniyle dönemin şartlarına göre rekor sayılabilecek 19 gün gibi kısa bir sürede inşa edilmiş bir av köşkü aslında… Abdülmecid Han’dan sonra Osmanlı sultanlarından Abdülaziz Han ve 5. Mehmet Reşat da köşkte konuk olmuşlar.

Hünkar Köşkü, 1922 yılında Atatürk ile birlikte Kurtuluş Savaşı komutanlarını da 12 gün süreyle konuk etmiştir. Atatürk ayrıca, 1925, 1931 ve 1935 yıllarında Bursa’ya yaptığı ziyaretlerde de köşk¸ ihmal etmemiştir. Atatürk’ün köşkü son ziyareti 16 Temmuz 1935’tedir. 1947 yılından beri Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan tarihi yapı, en son 1995 yılında Milli Saraylar Daire Başkanlığı gözetiminde Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmiştir.

HÜNKAR KÖŞKÜ FRANSIZ MİMARİSİ

Hünkar Köşkü, Bursa’daki sivil mimari yapıların nadir örneklerinden birisidir. Köşk Fransız ampir üslupta yapılmıştır. Tavan yüzeylerini kaplayan kalemişi süslemeler insanı adeta büyüleyen sanatsal inceliktedir. Kabul salonu, Atatürk’ün yatak odası, çalışma odası, manevi kızları Sabiha ve ülkü Hanım’ın yatak odası, yemek odası ve diğer güzellikleriyle geçmişin yaşanmışlıklarını ve izlerini hissettirmektedir.

Mevcut eşyaları Dolmabahçe Sarayı resyorasyon atölyelerinde onarım görüp uygun hallerine dönüştürülen köşk, zaman içinde ‘’Kasr-ı Hümayunî’’, ‘’Kasr-ı Milli’’, ‘’Cumhuriyet Köşkü’’ ve ‘’Atatürk Köşkü’’ adlarıyla da anılmıştır. Bahçesiyle birlikte 3 bin 396 metrekaredir.

Hünkar Köşkü, 29 Mayıs 2003 tarihinde müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Hünkar Köşkü’nde ne yenir diye merak edenlere; Hünkar Kebabı ve Hünkar Tatlısı

Hünkar Köşkü Müzesi, bahçesinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesislerinde tarihin kucağında Bursa manzaralı bir ziyafet de sunuyor konuklarına Zamanında köşkün müştemilatı olarak kullanılan bina sosyal tesis olarak tekrar yapılandırıldıktan sonra Osmanlı lezzetlerini  günümüze taşımaktadır. Sosyal tesisler bünyesindeki restoranın menüsü birbirinden özel lezzetlerle harmanlanmış. Doyulmaz Bursa manzarası eşliğinde tadına baktığınız lezzetler arasında en dikkat çekenleri hiç kuşkusuz özellikle kalabalık gruplar için hazırlanan meşhur Osmanlı et yemeklerinden Çeşidiye, Elbasan Tava ve Teşrifat-ı Naim Efendi Terkibi Yahni…

Közde patlıcan ve kuzu kuşbaşı ile hazırlanan Hünkar Kebabı ve Hünkar Beğendi ise restoranın vazgeçilemeyen lezzetlerinden. Hünkar Köşkü’ne gidildiğinde tadılması gereken diğer yemekler ise Kiremitte Pirzola, Kiremitte Köfte ve Kiremitte Sarımsaklı Piliç… Avcı Böreği, Pastırmalı Börek ve Arnavut Ciğeri ise müdavimlerinin vazgeçilmezleri… Yine de not edilmesinde fayda var ki gitmeden önce rezervasyon yaptırılması, yemeklerin zamanında hazır olabilmesi için önemlidir. Özel tatlar sipariş üzerine yapılmaktadır.

Gelelim tatlılara… Türk mutfağının klasik tatları Fıstıklı Şekerpare, Fırın Sütlaç, Kaymaklı Ekmek Kadayıfı’nın yanı sıra restoranın özel tatlıları ise hiç kuşkusuz Hünkar Keşkül¸ ile Hünkar Tatlısı… Tabi bu lezzetler özel hazırlanan Böğürtlen, Ahududu, Bal ve Demirhindi Şerbetleriyle denenirse daha da bir lezzetlenecekleri kuşkusuz…

En güzel Yıldırım manzarasının yanı sıra Bursa’ya Hünkar Bakışı

Temenyeri’nin üzerindeki bölgede, Uludağ’ın eteklerinde yer alan Hünkar Köşkü, modernize edilen görünümüyle köşk¸ geçmişin güzelliklerini bugün de yaşatıyor. Sultan Abdülmecit Han’ın 1844 yılında Bursa’ya geleceği haberinin alınmasından sonra dönemin valisi Mehmet Salih tarafından 19 gün gibi rekor sayılabilecek bir zamanda’’ Hünkar Köşkü’’ olarak inşa edilen Hünkar Köşkü, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa‘yı ziyaretlerinde zaman zaman konakladığı bir mekan olarak Bursa’nın tarihi zenginlikleri arasında yerini almıştır.

Bursa’yı bir de Hünkarlar’ın gözünden seyredin…

Kapasite: 140 kişi teras ,ön bahçe 170 kişi, iç salon 100 kişi kapasite ile hizmet vermektedir.

Bu işletme BURFAŞ’a ait olup, tüm bilgi ve görseller burfas.com.tr adresinden alınmıştır.

Fotoğraflar

Bugün Şimdi açık UTC+3

08:00 - 23:00
  • Pazartesi
    08:00 - 23:00
  • Salı
    08:00 - 23:00
  • Çarşamba
    08:00 - 23:00
  • Perşembe
    08:00 - 23:00
  • Cuma
    08:00 - 23:00
  • Cumartesi
    08:00 - 23:00
  • Pazar
    08:00 - 23:00

Konum Bilgileri

Sayfa İstatistiği

918 Views
0 Değerlendirme
0 Favorite
0 Paylaş

Diğer Mekanlar