Bursa Mutfağı’ndan Bursa’ya Has Lezzetler

  Bundan önceki yazımızda Bursa’nın renkli, yönlü ve içinde pek çok hikayeyi içeren yemeklerinin dördünden bahsetmiştik. Bugün bu yemeklere yenisini ekleyeceğiz.

1.Keles Güveci

  Keles güveci Bursa’nın yerel lezzetlerinden olup içinde güzel bir hikayeyi ve amacı barındıran bir yemek olarak ön plana çıkmaktadır. 

  Keles, Uludağ’ın güney eteklerinde kendine ait kültürü, geleneği,örf ve adetleriyle yaşayan; Kocayaylası’yla herkesin bildiği bir ilçedir. İlçede cuma günleri şehirden ve civar ilçelerden pazarcıların geldiği bir pazar kurulur. İlçe merkezinin halkı, köylerdeki insanlar hep beraber dolmuşlarla minibüslerle haftalık ihtiyaçlarını almak için Keles’te toplanır ve ilçe mini bir şölen havasına bürünür. İşte bu özel güne özel olarak tek o gün hazırlanan ve bu özelliğiyle belki de tek olan Keles Güveci yapılır.

  Perşembe akşamından ateş yakılır, keçi etleri güveçlere yerleştirildikten sonra fırına konur ve fırın kapağı kapatılıp sıvanarak yaklaşık on saat boyunca pişer. Ağır ağır ve uzun süre pişen bu yemek ertesi gün alışverişini yapıp acıkan misafirler için hazır hale geliyor.

2.Cevizli Lokum 

  Bursa yiyecekleri dediğimizde çoğu insanın aklına ilk sıralarda geleceklerden biri olduğuna şüphe olmayan cevizli lokum geleneksel mutfakta Bursa insanının pek çok özel gününe eşlik eden bir yiyecek olarak ön plana çıkıyor. 

  Hani dedik ya pek çok özel gün diye işte bunları sıralamak gerekirse; eski zamanlardan beri kız evine söz kesmeye gidilirken bu lokumdan götürülür, düğün haftası cuma günü mahalle fırınlarında el birliğiyle yine cevizli lokum yapılıp gelin ve damat evlerinde akşam gelen misafirlere ikram edilirmiş. Böyle düğün geleneklerinde olduğu gibi mevlidlerde, bayram arifelerinde hatta cenazelerde cevizli lokum yapılıp gelen konuklara halen ikram edilir.

  Bu özel ve anlamlı lokum için mayalı bir hamur yoğurulup biraz kalın olacak şekilde açıldıktan sonra aralarına dövülmüş ceviz serpilirek rulo haline getirilir. Rulo haline getirilen bu lokumlar ardından tabanı yağlanmış tepsiye dizilerek fırında pişirildikten sonra servis edilmektedir.

3.Pideli Köfte

  Pideli köfte, Bursa İskenderi’yle birlikte şehrin belki de simgesi haline gelen ve halk tarafından sürekli kıyaslanan iki yemeği haline gelmiştir. Zaten pideli köfte de tarihi Kayhan Çarşısı’nda dönere alternatif olarak ortaya çıkan bir yemektir. Bugün Bursa’ya gelen turistlerin pek çoğunun ilk olarak tattığı ve onlara ilk tavsiye edilen yemeklerden biridir.

  Tabanında küp küp doğranmış pideler, kenarlarında közlenmiş domates ve biber, üzerinde sıcak bir salçalı sos ve son olarak kızdırılmış tereyağının coss eden sesiyle pideli köfte bütün duyu organlarımızı harekete geçiren bir yemektir.

4. Ciğer Sarma

  Rumeli Mutfağı’ndan Bursa’ya taşınan bu zahmetli ve bir o kadar da güzel olan yemek sadece özel günlerde özel misafirlere yapılan bir yemek olarak bilinmektedir. Kurban Bayramı’nda kuzudan alınan iç gömlek yağı ve ciğeri işte bu özel günlerde ciğer sarma yapmak için saklanmaktadır.

  Dış zarı soyulup kuşbaşından küçük doğranan ciğer kavrulduktan sonra yapılan taze bir iç pilavla harmanlanır. Gömlek yağı sıcak suda yumuşatıldıktan sonra kare parçalara ayrılarak ciğerli iç pilav ile doldurulup fırınlanarak pişirilen zahmetli ama bir o kadar da lezzetli olan ciğer sarmayı yediğinizde katlanılan zahmete değeceğini hissedeceğinize hiç şüphe yok.

5.Damat Paçası

  Anadolu’ya ve özellikle Bursa’ya göçler ile gelen damat paçası Bursa’da özel günler için kurulan sofralarda yerini almış. 

  Önceki yazımızda kuru yufka böreğini anlatırken kuru yufka ve un kullanılarak yapılan dayanıklı,bir o kadar da pratik olan yiyeceklerin Bursa Mutfağı’nda ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştim. Eskilerden beri düğünlerde, bayramlarda yapılan damat paçası yine kuru yufkadan yapılır. Sofrada ortadan hep birlikte yenen bir yemek olması sebebiyle de bizim kültürümüzü belki de en iyi yansıtan yemeklerden biri olarak ön plana çıkar.

  Kuru yufkaların parçalanıp tepsiye kat kat dizilmesi ve her kata tiftiklenen tavuk etiyle birlikte tereyağlı tavuk suyu dökülmesi şeklinde yapılan damat paçasının en üstüne de yoğurtlu, unlu bir sos eklenerek yenilir.

  Bursa dağ ilçelerinde ise damat paçasına benzer olan “yufka ıslaması” dediğimiz bir yemek bu özel günlerde ortaya büyük tepsiyle konulur ve öyle yenir. Damat paçasından farkı kat kat olmamasıdır. Yufkalar kırılarak tabana tek kat yerleştirilir, üzerine tavuklar ve tavuk suyu eklendikten sonra kızdırılmış tereyağı dökülüp öyle yenilmektedir.

  Köklü bir miras olarak geçmişten bugüne bırakılan, arkasında birer hikâye taşıyan bu özel yemeklerin yapılıp konulduğu nice sofralara…

Yorumunuzu bırakın
Yorum Yap
İsim
E-posta