Bursa’da yapılacak 10 aktivite- Bursa’ya gidince neler yapılır

Bursa’da yapılacak şeyler arıyor ama ne yapacağınızı bilmiyorsanız, BiBursa olarak, Bursa’da yapabileceğiniz 10 aktiviteyi sizler için sıraladık. Bursa’da gidilecek yerler hakkında bilgi arıyorsanız, sizler için Bursa’da gezilecek yerleri anlatan bu yazımızı mutlaka okumalısınız 🙂 Bursa’da yapılacak aktiviteler ile sizde kendinize uygun olanı seçebilir ve Bursa geziniz kolaylaştırabilirsiniz.

Bursa’da yapılacak şeyler denildiğinde akla heralde ilk Ulu Camii ve Tophane’yi gezmek geliyordur. Şehrin en merkezi yerinde olan bu 2 bölge, Bursa’ya gelen yerli ve yabancı her turistin mutlaka gittiği yerlerin başında yer alıyor. Bu yazımızda Bursa’ya gelen yerli ve yabancı turistlere tarihi yerlerin dışında Bursa’da görmeleri, tatmaları ve alışveriş yapmaları gereken yerleri sıralayacağız. Bursa’da gezilecek tarihi yerleri anlattığımız ve 360 derece görüntülerde desteklediğimiz yazımızı ‘Bursa’da gezilecek tarihi yerler‘ başlıklığından okuyabilirsiniz. Bursa’ya gezmek için geldiniz ve Bursa’da yapılacak aktivitelere geçelim;

1- Tahinli pide yiyerek güne başlayın

Bursa denildiğinde akla ilk olarak Bursa Kebabı diğer adıyla İskender Kebap gelse de özellikle sabahları ve öğlenler Bursalıların en çok sevdiği bir diğer lezzetse Bursa tahinli pidedir. Türkiye’nin her yerinde Bursa Kebabı’nı iyi ya da kötü bir şekilde yiyebilirsiniz. Ancak tahinli pideyi Türkiye’de sadece Bursa’da yiyebilirsiniz. Hem lezzeti hem ağızda bıraktığı tadı hem de kıvamı ile sabahları hızlı ama güzel bir kahvaltı etmek istiyorsanız, Bursa’da güne tahinli pide yiyerek başlayabilirsiniz. Özellikle sıcak olarak yediğinizde çok daha lezzetli olan tahinli pideyi hiç yemediyseniz, Bursa’da yapılacaklar listesinin 1. sırasına tahinli pide yemeği koyabilirsiniz.
Bursa’da en iyi tahinli pide nerede yenir?

2- Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri’ni görmelisiniz

Osmanlı Devleti’nin beylikten imparatorluğa geçiş izlerini bulabileceğiniz Bursa’da, ziyaret etmek isterseniz o kadar çok türbe var ki… Hem İslam alemi için hem de padişah türbeleri şehrin merkezinde bulunmaktadır. Tophane Parkı’nın girişinde bulunan Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini ziyaret ederek, Tophane Parkı’ndan Bursa’yı panoramik bir şekilde görebilirsiniz. Tophane Parkı’da başınızı sağa çevirdiğinizdeUludağ’ın eteklerini, Türkiye’nin ilk teleferiğini, tarihi hanlar bölgesini, Ulu Camii’yi, Yeşil Külliyesi’ni ve Emir Sultan Camii’ni, sola çevirdiğinizde Reşat Oyal Kültür Parkı ve Bursaspor’un şampiyonluk kazandığı stadın yerine yapılan Millet Bahçesi’ni görebilirsiniz.
Uyarı; Bursa’nın ortasında yükselen ve şehrin silüetini bozan gökdelen gibi beton yığınları TOKİ binaları. Bursa’nın bir çok yerinden göreceğiniz bu betonlar, Bursa’da hala tartışma konusudur.

3- Koza Han’da alışveriş yapabilirsiniz

İpek Yolu üzerinde bulunan Bursa’da, eski zamanlarda ipek ticaretinin en yoğun yapıldığı yer Koza Han’dır. Türkiye’nin ilk alışveriş merkezi diyebileceğimiz 2 katlı tarihi yapı olan Koza Han, eskiden ipek ticaretinin kalbi sayılırmış. Dillere destan Bursa ipeğine günümüzde bile hala Koza Han’da bulabilirsiniz. Koza Han’a girdiğinizde sıralı olarak yer alan butik mağazaların yanı sıra alt katta bulunan kafe ve restoranlarda da dinlenebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında Bursa’ya geldiyseniz, şehrin merkezinde ama şehrin karmaşasından gürültüsünden uzak lezzetli bir mola için Koza Han ideal bir adres. Közde pişmiş Türk kahvesi eşliğinde, sizi tarihi yapısı ile içine çeken Koza Han’da bol bol fotoğrafta çekebilirsiniz.

4- Teleferik ile Uludağ’a yolculuk

Bursa Teleferik

Bursa denildiğinde eğer yemek meraklısı değilseniz herhalde aklınızda ilk Uludağ gelecektir. Uzun yıllardır Türkiye’nin kış turizminde en etkili adreslerden olan Uludağ’a yaz kış gidebilirsiniz. İster arabanız ile ister şehrin merkezinden kalkan minibüsler ile isterseniz de teleferik ile Uludağ’a keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Bursa’ya gezmek için geldiyseniz ve doyasıya farklı deneyimler yaşamak istiyorsanız, Uludağ’a teleferik ile çıkmanızı tavsiye ederiz. Her yükselişinde şehri biraz daha fazla göreceğiniz Teleferik ile ister oteller bölgesine isterseniz de Sarıalan’a gidebilirsiniz. Şehrin doğusunda yer alan teleferik hattı geçtiğimiz yıllarda yenilendi. Artık başkaları ile isterseniz de kendi grubunuz ile tek başınıza tek bir teleferiğe binebilirsiniz.

5- Bursa’nın meşhur yemeği; Bursa Kebabı (İskender Kebap), Cantık, Pideli Köfte

Sabah tahinli pide sizi uzun süre tok tutacaktır. Ama şehrin merkezinde o kadar çok gezilecek yer var ki acıkmanız uzun sürmez. Bursa merkezde her adımda karşınıza tarihi bir yapının çıkması kaçınılmazdır. Karnınız acıktıysa, Bursa’nın en meşhur yemeklerini tatma zamanı gelmiş demektir. Bursa’ya has lezzetler olan Bursa Kebabı’nı yerli yabancı herkes bilir. Ama cantık ve pideli köfte daha az bilinmektedir.
Pideli köfte nedir diye soracak olursanız, Bursa Kebabı’nın köfte ile yapılmış halidir. Bursa Kebabı et döner ile yapılıyorken, pideli köfte adındanda belli olacağı gibi köfte ile yapılmaktadır.
Cantık nedir diye soracak olursanız işte onu anlatmak çok zor 🙂 Bursa’da düğün, sünnet, asker eğlencesi, mevlüt gibi her türlü etkinlikte dağıtılan yiyecektir cantık.
Pidenin yuvarlağı diyenler olsa da şekli, sertliği, hamuru, iç malzemesi ve tabi tadı bambaşka bir lezzet 🙂 Hamuru daha yumuşak, iç malzemesi daha lezzetli ve tabi yemesi daha keyifli olan cantıktan 2-4 arasında yiyebilirsiniz.
Bursa’ya günü birlikte geldiyseniz, seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Ama Bursa’ya geldiyseniz, Türkiye’de herhalde sadece Bursa’da yiyebileceğiniz cantığı yemeden gitmeden diyebiliriz.

6- Bursa’nın en farklı yeri Irganda Köprüsü’nü görmelisiniz

Dünyanın en eski çarşılı köprüsü olma özelliğine sahip Irgandı Köprüsü’nü, Bursa’ya geldiyseniz gezmeden gitmeyin deriz. 1442 yılında inşa edilen ve Bursa’nın merkez 2 ilçesi olan Osmangazi ve Yıldırım’ı birbirine bağlayan tarihi Irgandı Köprüsü’nü gezerken alışveriş yapabilir, köprü üstünde bulunan kafede çayınızı kahvenizi yudumlayabilir, yemeğinizi yiyebilirsiniz. Tarihi Irganda Köprüsü’nde sedefkarlıktan çiniciliğe el işçiliğinin en güzel örneklerini sunan zanaatkar esnafa ev sahipliği yapıyor. Sarı dış görünümü, taş yolu ile Irganda Köprüsü’nde bolca fotoğraf çektirebilir, el işçiliği ile yapılan bir çok eseri inceleyebilirsiniz. Irganda Köprüsü’nde en çok dikkat çeken el işçiliği eseri çatal bıçaklardan heykeller yapan dükkan 🙂 Görmeden Bursa’dan gitmeyin deriz. Tıklayınız;

7- Gölyazı Köyü’nde kahvaltı

Bursa’nın nazar boncuğu ya da Bursa’nın incisi olarak tanımlanan Gölyazı Köyü, yarım ada özelliğine sahip Bursa’nın tarihi köylerinden birisidir. Nilüfer ilçesi sınırları içerisinde yer alan Gölyazı Köyü’nün eski adı Apoyont. Gölyazı Köyü merkezinde diyebileceğimiz yerde ‘Ağlayan Çınar’ tabelasını görünce şaşırmayın. Çünkü Gölyazı Köyü’nün en çok merak edilen ve ziyaret edilen yeri Ağlayan Çınar. Yaz kış üzerinde gözyaşı şeklinde sıvılar olan çınarın yanı sıra Gölyazı Köyü’nün her köşesi ayrı güzel. Dar ve tarihi sokaklarında yürüyüş yapabilir, göl kenarında kahvaltı edebilir, kayık kiralayarak gölde gezebilirsiniz.
Bursa’da kahvaltı edilecek yerler i buradan okuyabilirsiniz.

8- Bursa Kent Müzesi

Bursa’da gidilecek yerler ararken sadece tarihi yerleri ve eğlence yerlerini değil Bursa müzelerini de merak ediyor ve gidip görmek mi istiyorsunuz? BiBursa.com olarak şehrin merkezinde bulunan ve kolaylıkla ulaşabileceğiniz müze tavsiyemiz; Bursa Kent Müzesi…

Bursa’nın en çok bilinen yerlerinden olan Heykel’in arkasında Valilik Binası’nın karşısında bulunan Bursa Kent Müzesi’ni gezerken, Bursa’ya dair bir çok şeyi görebilirsiniz.

1926 yılında adliye binası olarak inşa edilen bina, 75 yıl boyunca adliye olarak hizmet veren bina, 2004 yılında Bursa Kent Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Bursa Kent Müzes’nin bölümleri;

Müze İçeriği

Müze üç kattan oluşmaktadır. Zemin katın ilk galerisi “Uygarlıklar Kenti Bursa” adını taşımaktadır. Kronolojik bir anlatım olan bu galeride Bursa ve çevresinde oluşan ilk uygarlıklardan, Osmanlı Dönemi’ne ve Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan Bursa tarihi ile ilgili bilgiler aktarılmaktadır. İkinci galeri ise  “Çağdaş Bursa” adını taşımaktadır. Bu galeride; Cumhuriyet Dönemi’nde yeniden biçimlenen kentin günümüze kadar geçirdiği evreler anlatılmaktadır.
1. kattaki “Yaşam ve Kültürüyle Bursa” isimli tematik galeride Bursa’ya damgasını vurmuş isimler, kentin unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekleri, alışkanlıkları anlatılmaktadır.
Müzenin bodrum katında “El Sanatları Çarşısı, İpek Kenti Bursa ve Üreten Bursa” bölümleri yer almaktadır. El Sanatları Çarşısı’nda kumaşçı, arabacı, nalbant, saraç, semerci, yemenici gibi dükkanların özgün dekor ve canlandırmaları yer almaktadır.
Müzede ayrıca üç geçici sergi salonu bulunmaktadır. Bu salonlardaki sergiler farklı periyodlarla yenilenerek müze ziyaretçilerinin izlenimine sunulmaktadır.
Ayrıca, mini konferans ve film salonu olarak kullanılan 50 kişilik “Etkinlikler Salonu” ve atölyelerinin yapıldığı “Eğitim Atölyesi” bulunmaktadır

9- Cumalıkızık Köyü

10- Gece Podyum Park’ta eğlenebilirsiniz

Bursa’ya geldiniz eğlenmeden dönmeyin. Bursa’da sosyal yaşamın kalbi olarak adlandırabileceğimiz yer olan Podyum Park’ta haftanın her günü eğlenebilirsiniz. İçerisinde bir çok kafe restoran, meyhane, bar ve konser alanının yanı sıra tiyatro ve gösteri alanı olan Podyum Park’ın içerisinde aynı zamanda yürüyüş yapabileceğiniz yeşil alan, çocuklarınız ile eğlenebileceğiniz lunapark ve Türkiye’de sayılı olan sosyal medya müzesi yer almaktadır. Günün her saati kendinize eğlence bulabileceğiniz Podyum Park’ta günün ya da haftanın yorgunluğunu eğlenerek çıkarabileceğiniz gibi lezzetli bir kahve ile dinlenerekte çıkarabilirsiniz.
Podyum Park nerede?

Bursalı fotoğrafçıların çektiği Bursa fotoğraflarını görmek için tıklayınız.

Yorumunuzu bırakın
Yorum Yap
İsim
E-posta