Bursa'ya özgü yemekler; Bursa'nın 4 farklı lezzeti

Bursa’ya özgü yemekler; Bursa’nın 4 farklı lezzeti

Türkiye’nin en büyük 4. şehri olan Bursa, tarih boyunca pek çok topluluğa bir çok devlete ev sahipliği yapmış, farklı medeniyetleri konuk etmiş bir şehir olması itibariyle birçok alanda çokça simgeyi bünyesinde barındırır. Bursa’ya gelen, yolu Bursa’dan geçen her topluluk doğal olarak şehrin lezzet hazinesine bir şeyler katmıştır. Peki nedir Bursa’ya özgü o yemekler, o tatlar? Gelin hep birlikte ilk 4 tanesini inceleyelim…

İşte Bursa’ya has yemekler;

1- Cantık

Bursaya özgü yemekler, Bursa’nın en lezzetli yemekleri nelerdir? Bursa’da ne yenir sorusuna cevap BiBursa.com’da

   Bugün yalnızca dördü üzerinde duracağımız bu hazineden ilk lezzetimiz cantıktır. Cantık,Bursa’ya hamur işlerinde oldukça başarılı örnekler veren 1800’lü yıllarda Bursa’ya gelen Kırım Tatarları’na özgü bir hamur işidir. Hamuru,şekli itibariyle pidelerden ayrılmakta olan cantık Bursa’da düğün, kına, cenaze, mevlüt olmak üzere pek çok özel günde konuklara ikram edilen normal zamanlarda da kolayca ulaşılıp çokça tüketilen bir lezzettir.Yuvarlak, diğer pidelere göre biraz küçük ve daha kalın hamurlu,üstü açık olan cantık çoğunlukla kıymalı tüketilmekle birlikte kuşbaşılı ve kaşarlı olarak ta yapılmaktadır.El kadar açılan hamurlar iç harcının konduğu kısmı ince kenarları ise kıvrılarak kalın halde odun ateşinde en güzel şekilde pişer ve kendilerini afiyetle yiyecek olan insanları bekler.

2- Tahinli Pide

Bursa’da tahinli pide nerede yenir?

   İkinci lezzetimiz de Tatarların şehre kattığı cantık şeklinden etkilenilerek yapıldığı düşünülen ancak ilk kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmeyen Tahanlı(tahinli) pidedir. Ülkemizde tahin her bölgede poğaçalarda, çöreklerde sıkça kullanılmaktadır ama bu Bursa’da bambaşka şekle bürünüp açık pide haline gelmiştir. Bu haliyle hem Bursa’lılarca hem de şehre gelen turistlerce her öğünde seve seve yenen bir lezzet olan tahanlı özellikle kahvaltılarda bir kültür olmuştur.Cantık gibi onun da hamuru mayalıdır,yine aynı şekilde el büyüklüğünde açılan ortaları ince kenarları kalın olan hamurun ortasına 3/4’ü tahin,1/4’ü pekmez olan karışım dökülür ve tam fırına girmeden de ortasına birer çimdik toz şeker gezdirilir ve odun ateşine konuk olduktan sonra pişer ve çıkar.Mutlaka sıcak tüketilmesi gereken tahanlıyı yerken dikkat edin ki tahin ağzınıza girmeden pideden aşağı akmasın.

Bursa’da tahinli pide nerede yenir?

3- Kestane Şekeri

   Bursa denilince akla gelen ilk şeylerden biri olan kestane şehirde adeta sonbaharın simgesi halindedir. Uludağın eteklerinden eylül ayının ikinci yarısında hasadına başlanan kestaneler pek çok farklı şekilde tüketilmekte tatlı tuzlu pek çok yemeğin içinde kullanılmaktadır. Kestaneli Bursa Pilavı da bunların başında gelir.Kimilerince sade pirinç pilavına haşlanmış kestanelerin eklenmesiyle,kimilerince de az salçalı ve çeşitli baharatlarla yapılmış şekilleri olsa da bize göre baharat dengesiyle tadıyla ve duruşuyla pek çok yemeğin yanında sunulan ve bunların yanına çok yakışan fıstıklı,kuş üzümlü, yenibaharlı hali en güzel ve mutlaka yenmesi gereken halidir.

4- Kuru Yufka Böreği

   Dördüncü ve bugünlük son yemeğimiz de Bursa’nın önemli bir kısmını oluşturan Yörüklerin şehir mutfağına kattığı kuru yufka böreğidir. Yörükler özellikle pratik,hızlı yapılan ve uzun süre dayanabilecek yiyecekleri yapıp tüketirler. Bunlar da çoğunlukla unlu olan yiyeceklerdir. Yaz mevsiminde kışa hazırlık olarak annelerimizin el birliğiyle sohbetlerle, eğlencelerle yaptıkları kuru yufkalardan yapılan bu börek iç malzeme olarak pek çok şeyden yapılmakla birlikte en çok ceviz ve lorla yapılmaktadır.Yapılan yufkalar nemlendirilip yumuşatıldıktan sonra aralarına çekilmiş ceviz içi ve lorla birleşip kat kat dizilir,fırında üstü kızartıldıktan sonra özellikle kahvaltı sofralarında çayla birlikte afiyetle yenir.

   Sofralarımızın bereketinin eksilmeden arttığı güzel sofralara…

Yazı için Kenan ÖZDEMİR’e (@kenanzdmr) teşekkür ederiz.

Kenan ÖZDEMİR’in Bursa’ya özgü tatlılar yazısı için tıklayın