Osmangazi'de gezilecek kültür merkezleri

Osmangazi’de gezilecek kültür merkezleri

Bursa’nın en büyük ilçelerinden olan Osmangazi’nin tüm tarihi ve kültürel yapılarını 360 derece gezmek ister misiniz?

Osmangazi Belediyesi Bursa’nın tarihini içinde barındıran Osmangazi ilçesini yasaklarda evde otururken 360 derece sanal tur teknolojisi gezilebilecek dijital çalışmayı yayınladı.

Bursa denildiğinde aklınıza gelen bir çok tarihi ve kültürel yapı Osmangazi ilçesinde yer almaktadır. Bursa’da gezilecek yerleri evinizde ve ofisinizde 360 derece kolaylıkla gezebilirsiniz. İşte Osmangazi Belediyesi tarafından hazırlanan bazı tarihi ve kültürel yerlerin 360 derece sanal turları;

Osmangazi Belediyesi’ne ait bazı kültür merkezleri;

1- Ördekli Kültür Merkezi

Ördekli Kültür Merkrezi

Bursa’nın Osmangazi İlçesi’nde bulunan ve Yıldırım Bayezid döneminde yapımına başlanan tarihi hamamlardandır.  Yıldırım Bayezid zamanında başlanmasına rağmen, hamam Timur’un Bursayı işgal etmesinden ötürü yarım kalmıştır. Çelebi Mehmed devrinde bitirilerek oğlu Murat Bey adına vakfeylemiştir. Günümüzde Osmangazi Belediyesi’nin sosyal tesislerinden birisi olan Ördekli Kültür Merkezi içerisinde çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Tarihi mekan içerisinde sergi alanları, toplantı ve konferans salonlarının yanı sıra 2 bölümden oluşan kafe de ziyaretçilere hizmet vermektedir.

2- Sümbüllü Bahçe Konağı

Sümbüllü Bahçe Konağı

Cumhuriyet dönemi sivil mimari örneği altı ayrı yapıdan oluşan sümbüllü bahçe konağı, essiz manzarası ve muhteşem mimarisiyle Tophane sırtlarında göz kamaştırıyor. 1921 yılında Bulgaristan’dan Bursa’ya göç eden Vehbi Rasim Dağlı’nın yaptırdığı konak, 2006 yılında kent kültürüne kazandırılmak üzere Osmangazi Belediyesi tarafından kamulaştırılmıştır. Bahçedeki sümbüller ve çiçeklerden dolayı Sümbüllü Bahçe Konağı olarak bilinen tarihi yapılar topluluğunun rekonstrüksiyon çalışmalarına 2008 yılında başlanır. 2011 yılı Mayıs ayında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla Osmangazi Belediyesi tarafından Bursa kültür hayatı ve Turizmine kazandırılır.

3- Haraççıoğlu Sosyal Tesisleri

Haraççıoğlu Medresesi & Sosyal Tesisi

Bursa’nın ilk yerleşim alanı olan Hisar Bölgesi içerisinde Kavaklı Caddesi üzerinde yer almaktadır. Cizyedarzâde Hüseyin Ağa (vefatı 1783) tarafından zaviye olarak yaptırılan yapı, daha sonra medreseye çevrilmiştir. İlk yapılışında Nakşibendi Tekkesi olarak faaliyet gösterdiği de savunulmaktadır. İlk şeyhinin Küstahizâde Efendi (vefatı 1757), son şeyhinin ise Abdullah Efendi olduğu belirtilir. Medrese yapısı hemen fark edilemediğinden ötürü birçok kaynakta yok olduğu belirtilmiştir.

4- Seyyid Usul Kültür Merkezi

Bursa’nın en eski tekkelerinden biridir. Seyyid Usul adındaki bir kişi tarafından 15. yüzyılda kurulmuştur. Osmangazi Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan tarihi yapı, gençliğe yönelik “sosyal ve kültürel amaçlı tesis” olarak Bursa’nın tarihi prestij noktaları arasına katılmıştır.

[wpmp_by_id id=”21075″]

Osmangazi Belediyesi’nin diğer haberleri için tıklayın

Yorumunuzu bırakın
Yorum Yap
İsim
E-posta