Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii

İslam Aleminin 5. Kutsal Mekanı

Ortalama Değerlendirmeler

Bilgi bölümü

Ulu Camii, mimari yapısı ve konumu ile Bursa’da gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Türk ve İslam tarihinin en önemli yapılarından bir tanesi olan tarihi Ulu camii hakkında bilgi arıyorsanız, tüm bilgileri sizler için topladık.

Bursa’ya gelen yerli, yabancı her turistin ziyaret etmeden gitmediği yerlerin başında olan Ulu Camii, hem Türk tarihi hem de İslam tarihi açısından oldukça önemlidir. Bursa’nın merkezinde yer alan Hanlar Bölgesi’ne komşu olan Ulu Camii, sizi mimari yapısı ve gizemleri ile şaşırtacak.

Ulu Camii Hakkında Bilgi, Ulu Camii Kim Yaptırdı?

Osmanlı Devleti’nin başkenti olan Bursa’nın tam merkezinde tüm ihtişamı ile hala ayakta duran Ulu Camii, İslam aleminin 5. kutsal mekanıdır. 1396-1400 yılları arasında Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı camileri arasında çok kubbeli anıtsal değere sahip yapıların 1.si olan Ulu Camii‘nin mimarı Ali Neccar olarak bilinmektedir. Camii hem ihtişamı hem iç dekorasyonu hem de konumu sayesinde Bursa’ya gelen her turistin merakla gitmek istediği yerler arasındadır. Doğu ve Batıda olmak üzere 2 minaresi, 20 kubbesi ile İslam tarihinin en önemli yapıları arasında yer alan Ulu Camii‘nin yapılış amacı da çok etkileyici. Caminin batıdaki minaresi Yıldırım Bayezid zamanında, doğudaki minaresi ise Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır.

Ulu Camii Neden Yaptırıldı?

Osmanlı Devleti’nin 4. padişahı olan Yıldırım Bayezid, Niğbolu Savaşı öncesinde, yanındakilere savaşı kazanmaları halinde Bursa’ya 20 tane camii yaptırma sözü verir. Savaştan zaferle ayrılan Yıldırım Bayezid verdiği sözü tutmak için hemen harekete geçer ve görevlendirdiği kişilere 20 tane camii yaptırılacak alan önermelerini ister.  Padişahın damatı olan Emir Sultan Hazretleri, Yıldırım Bayezid’a 20 camii yerine, 20 kubbeli büyük bir camii inşaa ettirmesinin daha iyi olacağını söyler. Bunun üzerine mimarlar araştırmalar yaparak şu anki konumu tavsiye ederler. Arsa üzerinde evi, bahçesi bulunan kişileri başka yerden arsalar verilmenin yanında değerinin üzerinde altınla ödemelerde yapılır. Ancak burada bulunan bir kadın evini padişaha vermek istemez. Çok yüksek miktarlarda para teklif edilmesine rağmen kadın kabul etmez. Osmanlı Devleti’nin önde gelenleri, vezirler, dönemin Yıldırım Bayezid bile kadının ayağına kadar gitmiş olmasına rağmen kadın evini vermez. Ancak bir gece kadın rüyasında mahşer yerini görür. Büyük bir ızdırap çektiğini gören kadın, ertesi gün arazisini Ulu Camii’nin yapılması için verir.

Sonucunda da 20 tane küçük küçük camii yaptırmak yerine 20 kubbeli büyük ve simgesel bir yapı olan Ulu Camii ortaya çıkar.

Ulu Camii’nin batı minaresinden 20 kubbenin görünümü.
Fotoğraf: Oğuzhan PEHLİVAN

Ulu Camii Mimarisi Hakkında Bilgi


Ulu Cami’nin 12 büyük, 4 köşeli paye üzerine oturan 20 kubbesi bulunmaktadır. Doğu ve batıda olmak üzere 2 minaresi bulunan Ulu Camii’nin doğu, batı ve kuzey olmak üzere 3 tane de girişi bulunmaktadır.
20 kubbenin ortasındaki kubbenin üstü camdandır. Bu kubbenin altında 16 köşeli havuzu ve 3 çanaklı fıskiyeli bir şadırvan bulunmaktadır. Mimber kapısı üzerindeki kitabe, caminin bitiş tarihini 802 (1399-1400) yılları olarak göstermektedir.
Ulu Camii’nin toplam iç alanı 3.165 metrekaredir. Bu da Bursa’daki Ulu Camii, Türkiye’deki Ulu Camilerin en büyüğü yapmaktadır.
İmam odası bitişiği doğu kapısı tarafında yüksekçe bir yere asılan siyah örtü, Kâbe kapısının örtüsüdür. Mısır Seferi’nden sonra halife olan Yavuz Sultan Selim, Kabe’nin örtüsünü İstanbul’dan gönderilen yeni örtü ile değiştirmiştir. Yavuz, eski örtüyü ise Bursa’ya getirtip Ulu Cami’ye hediye etmiş ve kendi elleri ile taşıyıp asmıştır. Saf altın iplik ile üzerine ayetler işlenmiş olan örtü, yüzyıllar boyu kararmadan kalmıştır, ancak caminin rutubet alması üzerine işlemeleri dökülmüş olduğundan günümüzde ayetler ancak parlak ışık altında görülebilmektedir.
Ulu Cami’nin iç duvarlarını süsleyen levhaların çoğunun altında, hattatının imzası bulunmaktadır. Büyük çoğunluğunun eksikleri Hattat Şefik Bey tarafından düzeltilmiş veya yeniden yazılmıştır. Cami içinde 13 ayrı yazı karakteri ile 41 ayrı hattat tarafından, duvara yazılmış 87 levha halinde 192 adet yazı mevcuttur. Ayrıca çok değerli saatler, şamdanlar ve Kur’an-ı Kerim’ler bulunmaktadır.

Ulu Camii’nin Gizemleri ve Sırları – 1

Caminin inşaatı bittikten sonra ilk namazı aralarında Yıldırım Bayezid, Molla Fenari, Emir Sultan’ın da olduğu cemaate Somuncu Baba kıldırmıştır. Ulu Cami’nin ilk imamı, Mevlid’in yazarıRivayete göre Ulu Camii’de ilk namazı kıldıran kişi olan Somuncu Baba, namaz sonrası Ulu Camii’nin 3 kapısındanda aynı anda çıkmıştır. Namaz sonrası doğu, batı ve kuzey kapılarında Somuncu Baba’yı görmek için bekleyenlerin hepsi beklediği kapıda onu gördüğünü söylemiştir. Süleyman Çelebidir.

Ulu Camii’nin Gizemleri ve Sırları- 2

Büyüklüğü ve iç yapısı ile görenleri kendisine hayran bırakan Ulu Camii, son yıllarda bilim dünyasınında ilgisini oldukça çekmektedir. Ulu Cami’yi önemli kılan şaheserlerinden biri de muhteşem minberi. Sert ceviz ağacından, çivi ve yapıştırıcı malzemesi kullanılmadan, kündekâri yöntemiyle geometrik ahşap parçalar birbirine geçirilerek yapılan minberin üzerinde Güneş Sistemi ve Gezegenlerin konumları bulunmaktadır.

Ulu Camii’nin Gizemleri ve Sırları- 3

Yerli ve yabancı turistlerin değil Bursalıların bile çok fazla bilmediği öyle bir detay var ki, sizi şaşırtacak. Ulu Camii’nin 1 camının üzerinde Haç ve Yahudi Yıldızı sembolleri bulunmaktadır.

Ulucami’nin henüz nedeni tam olarak bilinmeyen bir başka özelliği de Kuzeye bakan kapısının kapıdan çıkarken sol üstündeki pencerenin sol üst kemerinde bulunan süslemeleridir. Bu pencereye baktığınızda muntazam kesilmiş 3 tane şekil var. Bildiğimiz HAÇ, Yahudi Yıldızı ve henüz neyi sembolize ettiği bilinmeyen bir şekil. bulunan tek tarihi bilgiye göre 1860lardaki büyük depremde hasar gören caminin yapımı için dönemin Yahudi ve Hıristiyan bankalarından borç istenmiş. Onlar da borç yerine hibe vereceklerini ama pencerelerde böyle süslemeler yapılmasını istemişler. Mecburen kabul edilmiş fakat sonradan oyuna geldiklerini anlayan devlet yöneticiler bir tanesindekini bilerek bırakmak şartıyla diğer süslemeleri sildirmişler. Kalanı da “en kötü günümüzde bile çıkarcılık yapmaktan çekinmeyenlerin olduğunun ibreti olsun” diyeymiş. Diğer Haç şeklindeki parmaklıkların durumu bilinmiyor.

Gökyüzünden 360 Derece Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii nerede ve nasıl gidilir diye merak ediyorsanız, sizler için gökyüzünden 360 derece sanal tur teknolojisi ile çektiğimiz panoramayı inceleyebilirsiniz. Ulu Camii ve çevresindeki tarihi hanları tüm ihtişamı ile göz önüne seren çekim içerisinde sağa sola yukarı aşağı hareket edebilirsiniz.

Bursa Ulu Camii Nerede ve Nasıl Gidilir?

Bursa Osmangazi İlçesi sınırları içerisinde yer alan Ulu Camii’ye ulaşım oldukça kolay. Bursa merkezde konumlanan Ulu Camii’ye gelen bir çok otobüs ve taksi dolmuş bulunmaktadır. Metro ile Şehreküstü durağında inerek yürümeniz gerekmektedir.
Yıldırım ilçesinden Ulu Camii’ye gelmek istiyorsanız, Timurtaş Paşa, Heykel otobüslerine binebilirsiniz. Nilüfer ilçesinden gelecekseniz de yine Timurtaş Paşa, Heykel otobüslerine binebilirsiniz.

Fotoğraflar

Çalışma Saatleri

7/24 Açık

Konum Bilgileri

Sayfa istatistikleri

1087 Views
0 Değerlendirme
0 Favorite
0 Paylaş