Bursalı ünlüler kimler

Bursalı ünlüler kimler

Türkiye’nin en büyük 4. ili olan Bursa’da, sanat ve siyaset alanında tarih boyunca bir çok önemli isim doğmuş ve ünlü olmuştur. Siyaset ve sanat dışında askeri alanda da tarihte ün yapmış bir çok isim Bursa’da doğmuştur. Peki Bursa’da doğan ünlü isimler kimler?

Yazı boyunca Bursalı olduğunu bildiğiniz bir çok isim olacağı gibi “aa bu da mı Bursalıymış” diyeceğiniz isimler de olacaktır. Gelin öyleyse, Bursa’da doğup ünlü olmuş isimleri inceleyelim.

1- Sabiha GÖKÇEN

Sabiha Gökçen hakkında bilgi

Dünya’nın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen 1913 yılında Bursa’da doğmuştur. Babası ve annesinin ölümünün ardından 1925 yılında Bursa’yı ziyaret eden Atatürk tarafından evlat edinildi. Sabiha Gökçen’e “Gökçen” soyadı, henüz havacılıkla ilgisinin olmadığı 1934 yılında soyadı kanununun çıkmasıyla Atatürk tarafından verildi.

2- Zeki MÜREN

Zeki Müren hakkında bilgi

Türkiye’nin Sanat Güneşi Zeki Müren ve Cumhuriyet’in Divası, Türk müziğinin yaşayan efsanesi Müzeyyen Senar’ın Bursalı olduğunu bilmeyen yoktur.
Bursa’nın Hisar semtinde, Ortapazar Caddesi’ndeki 30 numaralı ahşap evde aya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya geldi.Ailesi Üsküp’ten Bursa’ya göç etmişti. Babası kereste tüccarıydı. İlkokulu Bursa Osmangazi İlkokulunda (sonradan Tophane İlkokulu ve Alkıncı İlkokulu) okudu. Henüz ilkokuldayken yeteneği öğretmenleri tarafından keşfedildi ve müzikli okul müsamerelerinde baş rolleri oynamaya başladı. Hayatındaki ilk rolü, bu müsamerelerden birindeki çoban rolüdür. Ortaokulu yine Bursa’da, Tahtakale’deki 2. Ortaokulda tamamlamıştır.

3- Müzeyyen SENAR

Müzeyyen SENAR hakkında bilgi

Keles Gököz Köyünde doğan sanatçı gerçek bir sanat güneşidir. Türk müziğinin eşsiz yorumcularından olan sanatçı müzik dünyasına birçok değerli ses kazandırmıştır. Genç yaşında kazandığı şöhreti günümüze kadar sürekli artarak gelmiştir.

4- Erkan CAN

Erkan Can hakkında bilgi

Yenişehir doğumlu ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu. 1998 ve 2006 yıllarında Antalya Altın Portakal film festivalinde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanmıştır.

5- Fettah CAN

12 Ekim 1975 Bursa doğumlu Fettah Can hem besteci hemde söz yazarıdır. Aynı zamanda harika bir sese sahip Fettah Can kendi yorumu ile 2010 senesinde Hazine adlı albümü piyasaya sürmüş ve müzikte üstat olduğunu kanıtlamıştır. Çocukluk yıllarının büyük bir bölümünü İnegöl’de geçiren Fettah Can aslen Bursa Karacabey’de dünyaya gelmiştir. 2014 yılı Eylül ayında Cansu Kurtçu ile hayatını birleştirmiştir.

6- Ata DEMİRER

Ata DEMİRER hakkında bilgi

6 Temmuz 1972 yılında Bursa’da doğdu. 1991 yılında istanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü’nü kazandı. Dormen Tiyatrosu’nda 1995 yılında “komik para” adlı oyunla tiyatro sahnesinde kendini gösterdi. Öğrencilik yıllarında aynı zamanda geceleri de barlarda çalışıyordu.

7- Erdal ÖZYAĞCILAR

Erdal Özyağcılar hakkında bilgi

Erdal Özyağcılar, Türk tiyatro, sinema, dizi film oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır. Bursa Erkek Lisesinden sonra girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ikinci sınıfından ayrılıp İstanbul Belediye Konservatuarına girdi. Kenter Tiyatrosu ve Dormen Tiyatrosu’nun kadrolarında yer aldı.

8- Gonca VUSLATERİ

Gonca VUSLATERİ

2 Eylül 1986’da Bursa’da doğdu. Aslen Adapazarı, Hendek’lidir. Abhaz kökenlidir. Babası astsubay olduğu için görevi nedeniyle ailesiyle birlikte 8 yıl boyunca Adana’da lojmanda yaşadı. Babası 1994’te emekli olunca ailesi ile birlikte Bursa’ya geri dönüp burada yaşamaya devam etti. 1998’de annesi ve babası boşandı. Bunun üzerine annesi ve ablası ile birlikte İstanbul’da yaşamaya başladı.

9- Hande SORAL & Bensu SORAL kardeşler

Hande Soral- Bensu Soral

Hande Soral (soldaki), 2 Şubat 1987’de İnegöl’de doğmuştur. Türk oyuncu. Oyunculuğa izleyici olarak gittiği Komedi Dükkanı’nın bir bölümünde sahneye konuk oyuncu olarak çıkmış ve program bitiminde yapımcı tarafından oyunculuk yapması konusunda teklif almıştır.

1991 Bursa doğumlu olan ve modellik geçmişine de sahip olan Bensu Soral, daha önce Kemal Tahir’in ölümsüz eserinden uyarlanan ve TRT1 ekranlarına gelen Yol Ayrımı dizisinde rol almıştır. Ablası Hande Soral da kendisi gibi oyuncu olan yıldız, Marmara Üniversitesi Grafik Bölümü’nde eğitim görmüştür. Vicdan dizisiyle birlikte ülkenin en sevilen genç oyuncularından biri olarak anılmaya başlanmıştır.

10- Olgun ŞİMŞEK

Olgun ŞİMŞEK hakkında bilgi

Olgun Şimşek 1971 senesinde Büyükorhan, Yenice Bursa’da dünyaya gelmiştir. İlköğretim ve Ortaöğretim hayatını Bursa Mustafakemalpaşa’da tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Ana Sanat Bölümü’nü bitirmiş ve 1993’te ise sanat hayatına adım atmıştır.

11- Burcu KARA

Burcu Kara hakkında bilgi

1 Mart 1980’de Bursa’da doğmuştur. Ailesinin ilk çocuğu olmasıyla birlikte anne ve babasının öğretmenlik yapmasından dolayı ilkokula 4-5 yaşında başladı ve 9 yaşında ilkokulu bitirdi. 16 yaşında üniversite sıralarıyla tanışmış, 20 yaşında üniversiteyi bitirmişti. 2000 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun oldu. Eskişehir’de okurken aynı zamanda yerel kanallarda da sunuculuk yaptı. Sonra Bursa’ya dönerek kendi mesleği olan yatırım uzmanlığını yapmaya başladı fakat umduğu heyecanı bu meslekte bulamadı ve diksiyon ve spikerlik kursları için İstanbul’a gidip gelmeye başladı.

12- Demet ŞENER

Demet ŞENER hakkında bilgi

Manken ve oyuncu olan Demet ŞENER, 11 Nisan 1977’de Bursa’da doğmuştur. Bursa’nın ünlüleri arasında yer alan, 1995 yılı Türkiye Güzellik Yarışması 1.si Demet Şener, milli basketbolcu İbrahim Kutluay ile evlenene kadar birkaç dizi ve filmde de rol aldı.

13- Ceyda DÜVENCİ

Ceyda DÜVENCİ

1997 yılında düzenlenen güzellik yarışmasında 3. olan oyuncu ve sunucu Ceyda Düvenci, Şebnem Dönmez’den sonraki “Sabah Şekeri” oldu. Bol ödüllü başarılı oyunculardan biri olan Olgun Şimşek’i, Bir Demet Tiyatro’da canlandırdığı Kudret karakteriyle tanıdık.

14- Vildan ATASEVER

Vildan ATASEVER

1981’de Bursa’da beş çocuklu Erzurumlu bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul Bahçelievler Gürsoy Kolejinde, lise öğrenimini Cihangir Kolejinde tamamladı. 15 yaşında amatör olarak tiyatro oyunculuğuna başladı. Vildan Atasever, İsmail Hacıoğlu ile 2010 yılında evlendi. 4,5 yıl evli kaldıktan sonra 21 Ocak 2015 tarihinde karşılıklı anlaşmayla boşanmışlardır.

Yorumunuzu bırakın
Yorum Yap
İsim
E-posta