Dünyadan ilginç kahve türleri

Dünyadan ilginç kahve türleri

Dünya’nın her yerinde yemeklerin kültürlere göre farklılaşması gibi kahvelerde bölgeden bölgeye değişiyor. Dünya’nın bir çok bölgesinde kahveler farklı şekillerde tüketiliyor. Gelin sizi Dünya’daki ilginç ve sizi şaşırtacak kahve türlerine götürelim.

Herkes için kahvenin anlamı da tadı da farklıdır. Kimi güne enerjik başlamak için, kimi gözlerini açabilmek için kimi yediği tatlının şekerini dengelemesi için kimi de yaptığı işe odaklanabilmek için kahve içiyor. Kahve Türk kültürünün o kadar merkezinde ki, gelen misafirlere kahve ikram edilirken, kahvaltı bile kahve altı olarak kahve içebilmek için yapılır. Peki başka ülkeler kahvesini nasıl içiliyor? BB Life Dergisi olarak kahveleri sizler için araştırdık.

1- Türk kahvesi

Türk kahvesi nasıl yapılır

   Bayrakları asmaya hazırsak, bilgi geliyor; Dünya’da pişirilerek hazırlanan, telvesi ile sunulan tek kahve Türk kahvesidir. Dünya’nın en eski kahve pişirme metodu olan Türk kahvesini bizler gibi dünyada çok seviyor. Burada sayfalarca Türk kahvesi hakkında bilgi veririz ama zaten hepimiz biliyoruz diye kısa kesiyoruz 🙂

2- Mırra

Mırra

   Sert kahve sevmiyorsanız, mırradan uzak durmanız gerekiyor. Adını Arapça acı anlamına gelen ‘mur’ kelimesinden alan mırra, isminin hakkını vererek dünyanın en sert kahvelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Birkaç kez demlenerek yapılan mırranın yapımı tahmin edebileceğiniz gibi biraz zahmetli. Sadece özel günlerde içilebilen mırranın kendine ait çok farklı bir kültürü de var.

3- İtalya / Espresso Romano, Affogato

   Bir İtalyan klasiği… Espresso Romano, bir dilim limon veya limon kabuğu ile servis edilen espresso shot türüdür. Kahvenin lezzetini vurguladığı düşünülen limon dilimi veya kabuğu, kahve fincanının yanına koyularak ikram edilir. Affogato ise espresso ile vanilyalı dondurmanın buluşması ile ortaya çıkan bir kahve türü. 

4- ABD / Bulletproof

   ABD’de ortaya çıkan, “beyin hızlandırıcı” ya da “enerji verici” yakıştırmaları yapılan bu kahve, yüksek yağ içerikli Asprey diyetini ortaya atan Dave Asprey tarafından bulunmuş. Tuzsuz tereyağı ya da hindistan yağı ve kahve içeriği ile hazırlanan bulletproof, genellikle kahvaltıda içiliyor. Güne yüksek enerjiyle başlamanızı ve konsantrasyonumuzun yüksek olmasını sağlıyor. Ayrıca oluşturduğu tokluk hissi sayesinde öğle yemeğinde dengeli beslenmeye de yardımcı oluyor.

5- Endonezya / Kopi Joss

   Herhalde görüp görebileceğiniz en ilginç kahvelerden birisi bu olabilir. Dünya’nın en iyi kahve üreticilerinden birisi olan Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bir kahve satıcısı tarafından 1960’larda keşfedilen kopi joss, kor halinde kömür içeren bir kahve türü. Kahvenin içerisinde sıcak kor halinde mangal kömürü atılarak hazırlanıyor. Kahveyi içeceğiniz zaman ise kaşık ile tamamen sönmüş olan közü bardaktan çıkarıyorsunuz. İçeceklere şimdiden afiyet olsun 🙂

6- Yunanistan / Frappe

   Türkiye’de belki de her kafenin menüsünde bir çok çeşidi bulunun frappe, Yunanistan’a ait bir kahve türüdür. Buz ile hazırlanan ve soğuk kahve bazlı bir içecek olan frappe, sallanarak,  karıştırılarak ya da dövülerek hazırlanabiliyor. Kahve hazırlanırken uygulanan bu yöntemlerin amacı, içeceği bir köpük yoğunluğuna ulaştırabilmektir.

7- Vietnam / Ca Phe Trung

   Kahvenin içinde yumurta ister misiniz? Vietnam’a özgü bir kahve çeşidi olan Ca Phe Trung’un Türkçesi yumurtalı kahve demek. Geleneksel olarak yumurta sarısı, şeker, yoğunlaştırılmış süt ve robusta kahvesi ile hazırlanan Vietnam kahvesi olan bu ilginç içecek, oldukça ilgi görüyor. Bu kahveyi üretmelerinin nedeni ise Vietnamda çok yoğun olarak yetiştirilen robusta kahve çekirdeğinin, Arabica çekirdeklerine göre daha fazla kafein içermesi sonucu oluşturduğu acı tadı, kremalı bir şeyler ekleyerek azaltmak. Bu ilginç kahve yumurta sarısı ile yoğunlaştırılmış sütün iyice çırpılarak bol köpüklü bir karışım elde edildikten sonra, robusta çekirdeklerinden elde edilen kahvenin yavaş yavaş eklenirken çırpma işlemine devam edilmesi ile hazırlanıyor.

8- Meksika / Café de olla

   Meksika’nın geleneksel kahve pişirme metotu olan Café de olla, bardak yerine çömlekte tüketilen bir kahve. Piloncillo denilen geleneksel bir Meksika şekeri ve tarçın içeren baharlı bir tada sahip olan cafe de olla’nın, tane karanfil, tane karabiber ve portakal kabuğu da içeren türleri de mevcut. Özellikle soğuk bölgelerde ve kırsal kesimde oldukça popülerdir. 

9- Senegal / Café Touba


   Adını Senegal’in Touba şehrinden alan cafe touba kahvesi, Senegal’de oldukça popüler. Cafe touba kahvesi, aslında baharatlı bir kahve. Kahve çekirdeklerinin gine biberi ve karanfil ile birlikte kavrulması ile ortaya çıkıyor. Baharatların kahvenin kavrulma aşamasındayken birleşmesinden dolayı diğer baharatlı kahvelerden ayrılıyor. 

10- Finlandiya / Kaffeost

   Biberli, yanan kömürlü, tereyağlı ve yumurtalı kahve olur da peynirli kahve olmaz mı? Listeminiz son ilginç kahvesi Finlandiya’ya ait bir kahve türü olan kaffeost, yani peynirli kahve. Finlandiya kültürü için ren geyiği peyniri oldukça önemli. Yemeklerinde ren geyiği sütünü yoğun olarak kullanmalarının yanında, bu sütten yapılan peyniri de kahvelerinin üzerine küp küp doğrayarak tüketiyorlar. Genellikle sabahları tüketilen bu kahveyi siz de evinizde kendi peyniriniz ile deneyebilirsiniz. Bir ren geyiği sütünden  yapılmış peynire benzer mi bilemeyiz ama deneyeceklere şimdiden afiyet olsun diyoruz. 🙂


BB Life Dergisi
Sayı -15

BB Life Dergisi olarak 15. kez evinize, ofisinize, kafe, restoranda masanıza geliyoruz. Dolu dolu içeriği ve lezzetli mekan haberleri ile Bursa’nın en sosyal dergisi olana BB Life’ın yeni sayısını hemen ÜCRETSİZ okuyabilirsiniz.


Okumak için tıklayın

Yorumunuzu bırakın
Yorum Yap
İsim
E-posta