Hayvansal Gıdalara Karşı ‘Veganizm’

Hayvansal Gıdalara Karşı ‘Veganizm’

Vejeteryanlık ile çok sık karıştırılsada aslında veganlık ya da veganizm daha ileri seviye beslenme felsefesidir. Peki insanlar gibi hayvanlarında yaşama haklarını savunan veganlık nedir?

Veganlık, Türkiye’de ve dünyada giderek daha fazla sayıda insanın seçtiği bir yaşam felsefesi. Google’da “Vegan nedir” diye arama yaptığınızda bile karşınıza6 milyondan fazla içerik çıkıyor. Bizde nedir bu veganlık dedik ve Türkiye’nin ilk Vegan Beslenme Diyet Uzmanı Kevser Başkara ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

   İlk defa duyacak olanlara ‘Veganlığı’ nasıl tanımlarsınız?

   Veganlık, hayvanların insanlar tarafından giyecek, yiyecek, spor, eğlence olarak kullanılmasını reddeden, özetle yaşam hakkı temelli bir felsefedir. Bir vegan et, yoğurt, yumurta, bal yemez, süt içmez. Özetle hayvansal hiçbir şeyi yemez; hayvanat bahçesine gitmez. Üzerinde deney yapılmış kozmetikleri kullanmaz. Deri, ipek giymez. Her öğününde, yaşamının her anında hayvan zulmünü, sömürüyü boykot eder. Bunları “olduğu kadar” yapar. Çünkü vegan bir dünyada yaşamıyoruz.

Ben bu tanımın üzerine, gezegen üzerinde bıraktığımız karbon ayak izini azaltmak, seri üretimleri olabildiğince kullanmamak, yerel gıdalarla beslenmek gibi şeyleri de eklemek istiyorum.

Veganlığın altında yatan felsefe ‘ hayvanlara özgürlük ya da hayvanların yaşam özgürlüğü’ diyebilir miyiz?

Hayvansalları yaşamın her alanında terk etmek, vegan yaşamın en temel pratiğidir. En bilindik pratik de vegan beslenmedir.Kişi, günde 3 öğün sofrasına gelen şeydir aslında. Ne yersek oyuz. Herkes ne yediğini sorgulamalı. Endüstri mezbahalarda neler oluyor, bunları yansıtmıyor ancak kapalı kapılar ardında hayvanlara sistematik işkence yapılıyor, mal statüsünde değerlendiriliyor. Diğer yandan sağlık ve gıda terörü ile karşı karşıya olduğumuz gerçeği var. Beslenme önerileri ile insanlar hasta ediliyor ve üzerine başka bir endüstri de kuruluyor.

Stephen Hawking’in de imzaladığı Cambridge Bilinç Konferansı’nda hayvanların tıpkı insanlar gibi bilince sahip olduğu raporlandı. Hayvansal hiçbir şey yemeden sağlıklı yaşam sanıldığı gibi zor ve imkansız değil. Yaklaşık 3 yıldır vegan yaşıyorum, ne pahalı ne zor ne de sağlıksız. Yüzlerce kişi ile vegan beslenme üzerine konuştum, yine yüzlercesine danışmanlık yaptım. Bu kişiler arasında sağlıklarına kavuşanlar, hastalıkları iyileşenler, ilaçlarını bırakanlar oldu.

Son yıllarda fitness gibi sporlar çok popüler. Vegan sporcular var mı? Vegan olup da gerçekten fit ve kaslı bir vücuda ulaşılabilir mi?

Artık sporcular vegan diyetin performanslarına ne kadar faydalı olduğunu keşfettiler, bunda veganlığın daha fazla konuşulmasının, dünyada yükselen şiddete karşı gösterilen tepkinin artması, sağlık uzmanlarının da bu konuya eğilmeleri, bilimsel çalışmaların artışı etken. Sporcularda en önemli sonuçlardan biri, bağırsakların düzenlenmesi sonucu performans artışını sağlamaları. Bu inflamasyonu azaltan bir etken. Bir sporcunun bağırsaklarının sağlığı ile performansı arasında ilişki var. Diğer yandan kasların büyümesi için ihtiyaç olan protein abartıldığı kadar fazla değil. Kas büyümesi için antrenman yapmak önemli. Vegan sporculara epey örnek var önümüzde: Son Wimbledon Şampiyonu Novak Djokovic, son Formula-1 Şampiyonu Lewis Hamilton, Türkiye’den Triatlet Nevşin Mengü, Uzak Mesafe Bisiklet Sporcusu Berk Okyay vegan sporcular. Nevşin, yenilerde Kopenhag’da IRONMAN yarışını bitirdi.

Uzman doktorlar hep süt, yumurta ve etin insan sağlığı açısından önemli olduğunu ve tüketilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Siz ‘Ben vegan oldum, artık çok daha sağlıklıyım diyebilir misiniz?’

Biz sağlık uzmanları eğitimimizi modern tıbbın hakimiyeti altında alırız. Modern tıp hastalık tedavi etme üzerine yoğunlaşmıştır ancak, önleyici tıbbın gelişmesi gerekir. Vegan yaşam pek çok hastalıktan korunmaya yarayan adeta bir reçete. – altını çizelim bilinçle uygulandığında. 3 yıla yakın vegan yaşıyorum, daha sağlıklıyım, önceden dayanılmaz baş ağrılarım, mide yanmalarım olurdu, bunlar yok denecek kadar azaldı. Değerlerimde eksiklik yok. Sadece vegan beslenmek sağlık için yeterli gelmeyebilir. Meditasyon da epey yardımcı oldu. Diğer oluşan değişiklikler; daha çok empati kurmaya başladım. Daha sabırlı biriyim artık. Minimalist bir yaşam sürüyorum. Veganlığımdan beri kıyafet almıyorum. Mutfakta kendi yemeğimi hazırlamak çok daha iyi hissettiriyor. Genelde evde yiyorum. En önemlisi de paketli içerik tüketimim yok denecek kadar azaldı.

Tatlı herhalde her insanın olmazsa olmazıdır. Genelde tatlılar hep hayvansal gıdalardan yapılıyor. Vegan olursak tatlı yiyemeyiz gibi bir korku var. Bu yanlış biliyorum ama, veganlar tatlı yaparken süt, yumurta ya da tereyağın yerine ne kullanıyorlar?

Vegan beslenme, kişinin bakış açısıyla gelişen yaşam biçiminin bir parçası. Ben kurufasulyeden envai çeşit tatlı yapıyorum; dondurmalarımı, kremamı, tüm tatlıları yapıyorum. Kişinin yeni tatlara açık olması ile ilgili bir durum. Bu arada vegan tereyağı da yapıyorum☺ Yeter ki isteyin, bunlar için ne zengin olmak ne lüks yaşamak gerekiyor. Biraz araştırma, biraz cesaret, biraz da çaba gerekiyor. Çünkü, kendinizi evde doyurmadıktan sonra dışarıya dadanıyorsunuz ve sizi dışarıda sağlıksız besinler bekliyor büyük olasılıkla.

Son olarak vegan olmak isteyen kişilere neler tavsiye edersiniz?

Öncelikle dünyanın ataerkil bir düzenle yönetildiğini ve bu düzende iktidar olan güçlerin bizim sağlığımız ya da haklarımızla pek ilgilenmediğini unutmamalıyız. Evrendeki en üstün tür olmadığımızı da…
Vegan yaşama geçtiğinizde tüm dünyanın üzerinize geldiğini düşüneceksiniz ancak, sonrasında ne kadar doğru, adaletli, vicdanlı olduğunuzu düşündükçe kendinizi besleyeceksiniz.Korkmayın vegan sayısı gittikçe artıyor ve vegan yaşam ne pahalı ne lüks. Vegan yaşam, hissedebilen tüm canlıların yaşam hakkını teslim etmekle başlar, toplumsal adalet mücadelesi, çevrenin ve insan sağlığıyla devam eder.

   Veganlık hakkında daha çok bilgiye ve günlük vegan beslenme planına www.vegandiyetisyen.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu bırakın
Yorum Yap
İsim
E-posta