Bursa'da 1 hafta sonu gezi rotası, Bursa'nın gezilecek tarihi yerleri

Bursa’da 1 hafta sonu gezi rotası, Bursa’nın gezilecek tarihi yerleri

Günü birlik Bursa’ya geleceksiniz ve ‘Bursa’da neler yapabilir, Bursa’nın gezilecek tarihi yerleri’ diye araştırıyorsanız, Bursa gezi ve etkinlik rehberiniz BiBursa.com olarak size Bursa’da neler yapabileceğiniz, nereleri gezip görmeniz gerektiğini tek tek sıraladık

Bursa’ya ilk defa geliyorsanız, Bursa adına size hoşgeldiniz ya da hoş geleceksiniz diyelim 🙂 Sizler için bu yazımızda Bursa’nın gezilecek tarihi yerlerini sıraladık. Hem de sizler için gökyüzünden çektiğimiz 360 derece Bursa görüntüleri ile birlikte…


Öncelikle Bursa’ya ulaşımın oldukça kolay olduğunu belirtmek isteriz. Eğer İstanbul’dan günü birlik olarak Bursa’ya gelecekseniz, BUDO ve İDO’yu kullanarak deniz yoluyla kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Budo ve İdo seferlerine göre ortalama 2 saatte Bursa Mudanya’ya geliyor. BUDO ile gelirseniz Mudanya merkeze, İDO ile gelirseniz Güzelyalı merkeze ineceksiniz. Her 2 deniz otobüsünden de Bursa şehir merkezine ulaşmak oldukça kolay. Ama BUDO’nun size sunduğu 1 avantaj var. O da iner inmez araba kiralayabilirsiniz ve hiç toplu ulaşım ile vakit kaybetmeden, şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Böylelikle 1 hafta sonu olan olan seyahatinize gezmek için çok daha fazla vaktiniz olur.

Bursa’nın gezilecek tarihi yerleriBursa’da ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz?

Bursa’ya iş için mi geliyorsunuz yoksa gezmek ve eğlenmek için mi geliyorsunuz? Çünkü Bursa, size tüm bunları sağlayan Türkiye’nin en güzel şehirlerinden bir tanesidir 🙂 Bursa’ya hafta sonu İskender Kebap yemek için de gelmiş olabilirsiniz inanç turizmi içinde gelmiş olabilirsiniz. 1.si rota belirlemeden önce Bursa’ya ne için geldiğinizi ve ne yapmak istediğinizi çok iyi belirlemeniz gerekiyor 🙂 Gezip görmek için mi yoksa yemek için mi Bursa’ya geliyorsunuz? 🙂

Bursa’nın en çok turist çeken merkez ilçeleri

Bursa’nın merkez ilçeleri ile başlayalım. Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer Bursa’nın merkez ilçeleridir. Bunu neden söylediğimizi merak ediyor olabilirsiniz. Yıldırım ve Osmangazi Bursa’nın tarihi bölgeleridir. Nilüfer ise yeni kentleşmenin olduğu, sosyal yaşamın yüksek olduğu bölgedir. Mudanya ise Bursa’nın İstanbul’a açılan kapısı, Bursalıların hafta sonları nefes almak için kaçtığı sahil bölgelerinden birisidir. Turistik bir gezi için Bursa’ya geliyorsanız, ağırlıklı olarak Osmangazi’de biraz da Yıldırım’da gidip geleceksiniz. Bursa’nın en büyük ilçesi olan Osmangazi, Bursa’nın neredeyse tarihini içinde barındıran en büyük ilçesi konumunda. O kadar ki göreceğiniz neredeyse tüm hanlar, hamamlar, tarihi yapılar Osmangazi ilçesi içerisinde yer almaktadır. O yüzden bu bölgede araba kullanmaktansa yürüyerek gezmek en doğru hareket olacaktır.
Merkez ilçelerin dışında İznik’te de gezip görebileceğiniz bir çok tarihi yapı bulunmaktadır. Mesela Hıristiyan dünyasının ilk genel toplantısını İznik’te gerçekleşmiştir. I.Konsül veya I.Ökümelik Konsül adını da taşıyan bu genel toplantı, Hıristiyan dünyasında büyük önem taşır…

Mudanya’dan Bursa merkeze nasıl gidilir?

İstanbul’dan deniz otobüsü ile geldiğinizi ve metro ile şehir merkezine gideceğinizi varsayalım… BUDO ile geldiyseniz/gelecekseniz Mudanya’dan 1M’ye, İDO ile geldiyseniz/gelecekseniz Güzelyalı’dan 1GY otobüsüne binerek metro istasyonuna ulaşabilirsiniz. Ortalama 15 dk sürecek olan yolculuk sonrası metro ile şehir merkezine gitmek 35-40 dk arası sürüyor. Ben bunlarla uğraşmam tek araçla gitmek istiyorum derseniz de saatleri uyarsa eğer Mudanya’dan Bursa şehir merkezine F/3’e no lu otobüse binerek kolaylıkla tek araçla gidebilirsiniz.

Bursa şehir merkezine gitmeden önce şöyle lezzetli bir kahvaltı yapmak isterseniz Mudanya kahvaltı mekanları için tıklayın


Bursa’da toplu ulaşıma Bursa Kart ile biniliyor


Bursa’da toplu ulaşım araçlarına BURSA KART adı verilen kart ile biliniyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı ortasında yayına aldığı BURSA KART mobil uygulaması ile şehir içinde kolaylıkla seyahat edebilirsiniz. Bu uygulama içerisinde tek bilişlik bilet alıp kare kod ile otobüs metroya binebilirsiniz.

Bursa’da gezilecek tarihi yerler

Başta da söylediğimiz gibi Bursa’ya ne için geliyorsunuz? Uludağ’da kayak yapmaya mı, tarihi yerleri gezmek için mi yoksa kamp yapmak için mi? Cevabınız hepsi ise bunu 2 günde yapmanız oldukça zor. Kışın geliyorsanız 1 gününüzü Uludağ’da eğlenmeye 2. gününüzü de Bursa merkezde tarihi yerleri gezerek ve Bursa’ya has yemekleri yiyerek geçirebilirsiniz. Biz bu yazımızda Bursa’da gezilecek yerleri doğru bir sıralama ile anlatacağız. Yani sizleri 1 ileri 1 geri götürtmeden tam yollarda vakit kaybettirmeden gezmeniz için iyi bir sıralama yapmayı planlıyoruz.
Bu yazımızda Bursa’nın tarihi yerlerini sıralarken, oralara yakın yerlerde neler yiyip neler içebileceğinizi, nerelerde dinlenebileceğinizi de yazacağız. İlerleyen yazılarımızda Bursa’daki kamp yerlerini ve Bursa alışveriş rehberini de ekleyeceğiz.
Konakladığınız yeri Osmangazi ilçesindeki otellerden seçerseniz, tarihi yerlere ulaşmak için vakit kaybetmezsiniz. Ama aracınız varsa aranız ile Nilüfer’den de kolaylıkla gelip, otoparka aracınızı bırakarak rotayı takip edebilirsiniz.

Bursa’da gezilecek tarihi yerler 1: Tophane Parkı

Bursa’yı gezmeye tabi ki Bursa’yı Osmanlı Devleti’ne bağlayan 2 kişiyi ziyaret ederek başlanmalı değil mi 🙂
Tophane Parkı’na girdiğinizde sizi ilk karşılayan Osmanlı Devleti’nin kurucuları Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin türbeleri oluyor. Görürseniz şaşırmayın Tophane Parkı‘nın girişinde yer alan 2 türbede 2020 yılında askerler özel kıyafetler ile nöbet tutmaya başladı.
Tophane Parkı ya da Tophane Meydanı olarak bilinen Bursa’yı panoramik olarak görebileceğiniz yükseklikte bir alandır. Özellikle Ramazan aylarında iftar saati duyulan top sesleri buradan gelmektedir.
Tophane Parkı içerisinde 6 katlı Tophane Saat Kulesi, kafe, restoranların yanı sıra Bursa hatırası çektirebileceğiniz yerler bulunuyor. Aşağıdaki 360 derece panoramik görüntüden de detaylı görebilirsiniz 🙂

360 Derece Tophane Saat Kulesi;

Bursa’da gezilecek tarihi yerler 2: Sümbüllü Bahçe Konağı

Biliyoruz tura yeni başladık ve Bursa’da gezilecek daha çok yer var ama günün ilk kahvesini (eğer içmediyseniz) Tophane’de 1921 yılında yaptırılan tarihi bir yapı içerisinde, Bursa manzarası eşliğinde içmek ister misiniz?
Bursa merkezi seven Bursalıların günün her saati özellikle akşam saatlerinde gitmekten keyif aldığı Sümbüllü Bahçe Konağı‘nda güne güzel başlayabilirsiniz. Gündüzü ayrı gecesi ayrı güzel olan Sümbüllü Bahçe Konağı‘nın panoramik manzarası ile Bursa’yı doyasıya izleyebilirsiniz.
Eski Bursa’nın tam kalbinde küllerinden yeniden doğan Sümbüllü Bahçe Konağı, sizi kartpostallardaki Bursa’ya çağırıyor. Tarihi Hisar Bölgesi’nin en nadide köşesinde, Orhangazi ve Osmangazi Türbeleri’nin hemen yanındaki dar sokağın sonundaki konak; yıllar sonra kapılarını bugün yine büyük bir misafirperverlikle açıyor.

Bursa’da gezilecek tarihi yerler 3: Ulu Cami

Bursa denince akla gelen en önemli şeyler heralde yemek olarak İskender Kebap, kış turizmi için Uludağ ve tarihi yapı olarak Bursa Ulu Cami’dir. Evliya Çelebi bu tarihi yapıyı ‘Bursa’nın Ayasofyası’ olarak tanımlamıştır. 20 kubbesi ile İslam aleminin en önemli yapılarından olan Ulu Cami’nin içi de dışı kadar ihtişamlıdır. 1400 yılında yaptırıldığı ve 1. Bayezid’in mimar Ali Neccar’a yaptırdığı biliniyor. Ulu Camii’nin 3 giriş kapısı bulunmaktadır. Doğu, Batı ve Kuzey kapılarından Ulu Camii’ye giriş yaptığınızda caminin tam ortasında bulunan ve üstü açık 18 köşeli şadırvan ile karşılaşacaksınız. Ulu Cami’nin en dikkat çekici ve onu en özel yapan yanlarından biri Kündekâri sanatı ile ceviz ağacından tek bir çivi veya yapıştırıcı dahi kullanılmadan oyularak yapılan, üzerinde Samanyolu Galaksisi işlenmiş minberi. Ayrıca Ulu Cami içerisinde bulunan el yazısı ile yazılmış bir hat sanatı eseri bulunmaktadır.

Bursa’daki Ulu Camii Neden 20 Kubbelidir?

Dönemin padişahı olan 4.Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazıt Han tarafından inşa ettirilmiştir. Sultan 1.Beyazıt Han 1396 yılında haçlılarla yapılan Niğbolu Savaşı öncesinde savaşın kazanılması durumunda Bursa Şehrine 20 adet Cami yaptırmayı vaat etmiştir. Bursa’nın 20 farklı bölgesine 20 farklı camii yaptırmasının amacı ise savaş sonrası elde edilen büyük zaferin gövde gösterisi ve Allah’a şükretmektir. O dönemin manevi büyüklerinden aynı zamanda padişahın damadı olan Emir Sultan Hazretleri’nin tavsiyesi üzerine 20 tane cami yaptırma fikrinden vazgeçilmiştir. Bunun yerine şanına uygun olacak, İslam alemi tarafından da ilgi uyandıracak 20 kubbeli büyük bir cami yaptırmaya karar vermiştir.

Eğer vaktiniz varsa, Ulu Cami’ye bolca vakit ayırmanızı tavsiye ederiz.

360 Derece Ulu Cami ve çevresi;

Bursa’da gezilecek tarihi yerler 4: Hanlar Bölgesi

Bursa Hanlar Bölgesi’nin toplu görünümü. Aşağıdaki 360 derece görüntü Koza Han’ın önünden çekişmiş ve tüm hanları göstermektedir.

Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa’nın merkezi 14 ve 15. yüzyıllardan kalma tarihi hanlar ve yapılar ile doludur. Hanlar Bölgesi adı verilen Ulu Cami ve çevresine her gün binlerce yerli ve yabancı turist akın etmektedir. Gerek gezmek gerekse alışveriş yapmak için gelinen hanlar bölgesine adımınızı attığınızda farklı bir boyuta geçiyormuş gibi hissedeceksiniz. Zafer Plaza AVM tarafından hanlar bölgesine girdiğinizde sizi 15. yüzyılda yapılmış ve hala daha misafirlerini ağırlayan Pirinç Han karşılıyor. İçerisinde bir çok kafe ve restoranın olduğu Pirinç Han’dan sonra yine 15. yy’da yapılmış Eski İpek Han ve Kapalı Çarşı arasından geçerek Ulu Cami’ye, Emir Han’a, Geyve Han’a ve Koza Han’a ulaşabiliyorsunuz. Koza Han, yapıldığı yıllarda ipek ticaretinin merkeziyken bugün Bursalıların şehrin karmaşasından ve kalabalığından uzaklaşmak için gittiği bir yer halini almış durumda. Kraliçe Elizabeth’in bile gidip alışveriş yaptığı Koza Han’a gidip çay içip simit yemeden dönmeyin deriz 🙂

Hanlar Bölgesi’ne girdiğinizde eğer alışveriş yapmayı seven biriyseniz çıkmanız saatleri bulacaktır. Çünkü sadece Koza Han’da gezip alışveriş yapabileceğiniz onlarca mağaza bulunmaktadır. Ama hanlar bölgesi ve Ulu Cami’ye gezmek için bolca vakit ayırın. Karnınız acıkana kadar… Çünkü buradan sonra rotamız bol tereyağlı ve enfes lezzeti ile İskender Kebap olacak 🙂

360 Derece Hanlar Bölgesi ve Kapalı Çarşı;

Bursa’da gezilecek yerler 5: Irganda Köprüsü

360 Derece Irganda Köprüsü ve çevresi;

Bursa’da gezilecek yerler 6: Yeşil Külliyesi

360 Derece Yeşil Camii ve Yeşil Türbesi;

Bursa’da gezilecek yerler 7: Emir Sultan Camii

360 Derece Emir Sultan Cami ve çevresi;

Bursa’da gezilecek yerler 8: Yıldırım Külliyesi

360 Derece Yıldırım Külliyesi ve çevresi;

Bursa’da gezilecek yerler 9: Muradiye Külliyesi

Yorumunuzu bırakın
Yorum Yap
İsim
E-posta